Högkänslighetspedagogen

Kunskap om högkänslighet

Vad vet du om högkänslighet?

Blir du lätt överväldigad av det som händer runt dig i din vardag? Smittas du lätt av andras mående och känner dig dränerad av att behöva ”fixa till” andra människors problem? Brottas du med att hantera starka känslor? Blir du lätt överstimulerad i stressiga och föränderliga miljöer? Då kan du vara högkänslig. Forskningen visar att ungefär 20% av befolkningen är högkänsliga. Högkänslighet är ingen diagnos utan ett personlighetsdrag och är lika fördelat mellan män och kvinnor. Ungefär 70% är introverta och 30% är extroverta. 

Högkänslighet är en skala där man kan vara vara mer eller mindre högkänslig. Alla människor har känslor och känner av dem olika mycket. Högkänsliga har ett känsligare nervsystem och de tar emot fler signaler per sekund och bearbetar dem djupare, vilket gör att de har en högre emotionell mottaglighet. Att ta emot fler signaler och bearbeta dem djupare gör att högkänsliga ser fler möjligheter och perspektiv. Det gör även att de snabbare blir överstimulerade eftersom det blir mycket att processa. 

Ett betydelsefullt personlighetsdrag

Elaine Aron började forska kring högkänslighet 1991 men personlighetsdraget har funnits mycket längre än så. Högkänsliga finns till för flockens överlevnad då de är mer avvaktande och känner av om det finns faror i närheten. Deras ”stopp och kolla system” blir lätt aktiverat eftersom de har ett känsligare nervsystem. Högkänsliga ser till att alla i flocken mår bra och uppmärksammar även nalkande konflikter. Detta personlighetsdrag har gynnat evolutionen eftersom det finns kvar hos oss människor än idag och även bland över 100 djurarter. Högkänslighet är inte en svaghet utan ett viktigt personlighetsdrag!

Kriterier för högkänslighet

Gemensamma drag hos högkänsliga är:

  • Djup bearbetningsförmåga 
  • Blir lättare överstimulerade
  • Ökad emotionell mottaglighet och empati
  • Känslighet för subtila stimuli

Är du eller ditt barn högkänslig?

Gör Elaine Arons test för att se om du eller ditt barn är högkänslig. 

Högkänslighet är en superkraft

Högmedveten

Som högkänslig är du högmedveten eftersom du har ett känsligare nervsystem. Din intuition, som kan liknas vid magkänslan eller din inre kompass, är ovanligt stark. Genom att lära dig lyssna in magkänslan så får du guidning när du står inför val i livet. Magkänslan är den där omedelbara känslan av att du ”bara vet” utan att förstå hur. Ibland börjar vi tvivla på om intuitionen stämmer och börjar då att värdera känslan som fel. Det är i tanken vi värderar och dömer oss själva och skapar på så sätt lidande och katastroftankar. Tänk om vi kan lita på att intuitionen leder oss dit vi önskar genom att vara i medvetenhet?

Ge utrymme för din högkänslighet

Om du är högkänslig behöver du lära dig att ta hand om dig själv eftersom det tar mycket energi att bearbeta tankar, känslor och intryck på ett djupare plan. När du tar hand om dig själv och är lojal mot dig själv är det lättare att se din högkänslighet som den styrka och gåva som det faktiskt är. Utmaningen som högkänslig är att du lättare blir överstimulerad. När du tar hand om dig själv och lyssnar in vad du behöver lär du känna dina inre gränser och vad som fungerar för dig. 

Skapa med din kreativitet

Som högkänslig är du ofta kreativ eftersom hjärnan kan bearbeta så mycket information på en och samma gång. Det gör att du kan se många olika möjligheter och perspektiv. Högkänsliga har behov av att skapa och få utlopp för sin kreativitet. Om du inte skapar som högkänslig kan du lätt bli uttråkad och understimulerad och skapar då i stället problem för att ha något att lösa.

Högkänsliga barn

Högkänsliga barn har en fördelskänslighet

Forskning visar att ungefär en femtedel av våra barn har ett personlighetsdrag med ett känsligare nervsystem. Dessa barn påverkas därför mer av stress. Om skolmiljön eller hemmiljön är otrygg och barnet återkommande utsätts för stress och kritik är det större risk att dessa barn blir oroliga, blyga och deprimerade genom att de utvecklar en inre stress. 

Om dessa barn barn istället växer upp i en trygg och uppmuntrande miljö där barnets tankar och känslor blir bekräftade kan högkänsliga barn dra fördel av detta. Högkänsliga barn kan mer än andra barn gynnas av en bra skolgång och hemmiljö eftersom de har en förmåga att dra nytta av det som är positivt i deras omgivning. Det kallas för fördelskänslighet. I en trygg, begriplig och hanterbar miljö finns det en balans mellan stimulans och återhämtning som det högkänsliga barnet behöver.

Forskning om högkänslighet

Den amerikanska psykologen Jerome Kagan har i sin forskning testat 500 fyra månader gamla spädbarn för att se hur de reagerar på intryck. Denna undersökning presenteras i hans bok ”The Long Shadow of Temperament”. Resultatet visar att ca en femtedel av barnen reagerade annorlunda. Inledningsvis kallade han dessa barn för hämmade barn eftersom de var mer avvaktande och försiktiga än andra barn. Senare kallade han dem i stället för kraftigt reagerande barn. Att ett barn är kraftigt reagerande betyder att när man utsätter barnet för nya intryck kan man registrera en större inre upphetsning. När han samlade många av dessa barn igen vid två, fyra, sju och elva års ålder så reagerade de fortfarande kraftigare på nya intryck. Kraftigt reagerande hänger samman med en inre reaktion hos dessa barn och ska därför inte kopplas samman med utåtagerande. 

Elaine Aron myntade namnet högkänslighet

Den amerikanska psykologen Elaine Aron började forska om högkänslighet 1991. Hennes forskning bygger i hög grad på andras undersökningar. Enligt Elaine är de kraftigt reagerande barnen i Kagans undersökning de högkänsliga barnen. 

Elaine har undersökt reaktioner hos vuxna, som är högkänsliga, i en hjärnscanner. Hennes forskningsresultat har publicerats i den internationella vetenskapliga tidskriften ”Brain and Behaviour”. Resultatet visar att de områden man förknippar med empati, inklusive spegelneuronsystemet, var väsentligt mer aktiva hos högkänsliga än hos de andra försökspersonerna. Andra människors känslor skapar en större aktivitet hos högkänsliga än hos andra.  Spegelneuronsystemet upptäcktes på 90-talet. Det ger oss möjlighet att känna och återspegla andra människors känslor lika starkt som om det vore våra egna. 

Elaine har beskrivit högkänsliga personer som en komplex sammansättning av olika egenskaper: känslosam, samvetsgrann, kreativ, idérik, påverkbar, empatisk m fl. Dessa egenskaper kan ibland utmana och i andra lägen vara den största gåvan.

Vill du veta mer om högkänslighet?

Böcker om högkänslighet

Den högkänsliga människan Elaine Aron (2013)

 Den högkänsliga människan och kärleken Elaine Aron (2016)

Den högkänsliga föräldern Elaine Aron (2020)

Älska dig själv – en guide för särskilt sensitiva och andra känsliga själar Ilse Sand (2015)

Född sensitiv Prinsessan Märtha Louise och Elisabeth Nordeng (2017)

 Drunkna inte i dina känslor – En överlevnadsbok för sensitivt begåvade Maggan Hägglund och Doris Dahlin (2012)

Drunkna inte i andras känslor – en våga sätta gränser-bok för sensitivt begåvade Maggan Hägglund och Doris Dahlin (2018)

Att se med hjärtat – En verktygslåda till dig som är högkänslig och sensitivt begåvad Marianne Jönsson (2021)

Böcker om högkänsliga barn

Det högkänsliga barnet Elaine Aron (2014)

 Sensitiva barn Prinsessan Märtha Louise och Elisabeth Nordeng (2018)

Understanding the highly sensitive child – Seeing an overwhelming world through their eyes Jamie Williamson (2017)

Supporting the highly sensitive child – Making sense of meltdowns James Williams och Lucy Skye (2017

Youtube

Rethinking Resilience: Ten Tips for Teaching Orchids and Dandelions Dr. David Tranter, PhD

https://youtu.be/kLNdwSXt0Os

The Orchid and the Dandelion Forskare Thomas Boyce

https://youtu.be/g_vcWB43W7Y 

Podd

Högkänslighetspodden Malin och Ina (Högkänslighet Sverige)

https://podcasts.apple.com/se/podcast/h%C3%B6gk%C3%A4nslighetspodden/id1281996907

Telefon

013-66 808

Epost

Instagram

instagram.com/hogkanslighetspedagogen

Adress

Grönhögsvägen 24, 582 76 Linköping 

Öppet

Mån - Fre kl 8-18

Kontakta mig!